Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Klasyczny barszcz biały podany z boczkiem i ziemniakami to doskonała propozycja na wielkanocny stół. Przygotowany na bazie Barszczu białego WINIARY zachwyci aromatem.
Białą kiełbasę obgotuj w 1,2 l wody przez 20 minut.
200 g boczku i jedną cebulę pokrój w kostkę i obsmaż na smalcu, aż będą rumiane.
Kiełbasę wyjmij z wody, pokrój w plasterki i wrzuć z powrotem do wywaru razem z podsmażoną cebulą i boczkiem.
Zawartość opakowania Barszczu białego WINIARY rozrób w 300 ml wody i dodaj do wywaru, dokładnie mieszając. Gotuj około 10 minut. Na koniec zabiel zupę śmietaną i dopraw solą i pieprzem.
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie.
Drugą cebulę i czosnek posiekaj. Pozostały boczek pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni. Kiedy wytopi się tłuszcz, a mięso zrobi się rumiane, dodaj cebulę i smaż, aż nabierze złotego koloru. Na końcu dodaj czosnek.
Ugotowane ziemniaki utłucz, a następnie dodaj do boczku z cebulą. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem oraz posiekaną natką pietruszki. Dokładnie wymieszaj i podsmażaj na średniej mocy palnika około 5 minut.
Barszcz biały podawaj z klopsikami z tłuczonych ziemniaków i jajkiem ugotowanym na twardo.